Înțelegerea caracteristicilor și nevoilor organismului personal. Ce fel e corp ai?

Înțelegerea caracteristicilor și nevoilor organismului personal. Ce fel e corp ai?

Tipul somatic este un criteriu în clasificarea corpurilor omenești, în acest caz în funcție de câteva caracteristici evidente: grosimea oaselor, masa musculară, strat adipos. Clasificarea după tipul somatic nu este singura și nici nu poate încadra perfect pe oricine, de aceea, ea trebuie folosita mai mult orientativ, prin evitarea încercării de a încadra pe cineva forțat într-un anumit tip somatic (majoritatea suntem o combinație a celor 3 tipuri). Totodată, tipul somatic trebuie sa reflecte anumite caracteristici constante si evidente.

Hardgainer-ul tipic

Grăsime puțină. Musculatura slabă. Caracterizat de o structura osoasă subțire și lungă. Cu greu poate lua în greutate (grăsime sau mușchi). Dominat de senzația de frustrare când vine vorba de creștere în masă sau forță. Metabolism rapid. Antrenamentul rar da cele mai bune rezultate. Tendința crescută la supra antrenare. Necesită multa odihnă între antrenamente. Exercițiile recomandate: cele de bază pentru forță. Limitarea antrenamentelor aerobice la 2-3 pe săptămâna, nu mai mult. Poate manca orice fără sa fie îngrijorat de aportul de lipide. Doze recomandate : proteine 20-25%, carbohidrați 50-55%, lipide 25-30%. Intre mese și înainte de culcare o băutura cu multe calorii. Pe măsură ce câștigă masă musculară trebuie crescut aportul caloric. Recomandat 6 mese pe zi.
Trebuie să se ferească de stările catabolice. Mai multa glutamină pentru aport de azot. Încărcare cu creatina și menținerea la un nivel optim.

Mezomorful

Mare potențial pentru culturism. Constituție musculoasă. Puțin țesut adipos. Răspunde favorabil la antrenamente. Corp potrivit pentru dezvoltarea unor mușchi mari și puternici. Structura osoasă medie spre mare. Mișcările de bază sunt cele mai bune pentru a clădi fundația, ca apoi să se poata varia antrenamentele. În unele săptămâni se poate antrena mai des decât în altele. Deoarece dezvoltarea apare rapid, atenție la suparantrenament. Aerobicul trebuie menținut la o intensitate joasa (2-3/ sapt.) 30% proteine, 40 % carbohidrați, 30% grăsimi. Folosiți lipide naturale de calitate pentru energie, nu numai carbohidrați. Consumați majoritatea carbohidraților la două ore dupa antrenament și la trezire. Tipic: creatină, glutamină și vanadil sulfat, pentru un fizic dăruit de la natura. La fiecare 2-3 ore trebuie luate 30-40 grame de proteine.

Endomorful

Corp rotund și moale. Multa adipozitate. Se îngrașă ușor. Structura osoasa mare. Metabolism lent. Poate cel mai dificil tip de organism pentru modelare. Are nevoie să slăbească și să-și dezvolte musculatura. Trebuie să fie mereu atent la nivelul țesutului adipos. Mult antrenament aerobic (4-5/sapt.). Trebuie să-și accelereze metabolismul. Odihna intre seturi – minimă. Dieta e crucială. De luat în considerare un agent termogenic înaintea antrenamentului.

Limitarea carbohidratilor. Mare atenție la grăsimi. Aportul de proteine trebuie să fie crescut. 35-40% proteine, 15-20% grăsimi, 35-40% carbohidrați. Atenție la băuturile și mâncărurile îndulcite. Mici mese de 6-7 ori pe zi. Feriți-vă de grăsimi rafinate și folosiți carbohidrați cu indice glicemic scăzut. Aportul de carbohidrați e critic. Feriți-vă de produsele care cresc în masă. De preferat produse care accelerează metabolismul, cu cresterea termogenezei.

Testează-ți tipul somatic

Uitându-te la scurtele descrieri de mai sus e destul de ușor să îți descoperi tipul tău somatic. Cu siguranță știi deja și fără sa te uiți în oglindă dacă ești înalt, dacă ai brațele și picioarele lungi, umerii lați sau înguști, talia lată sau îngustă sau dacă ai puțină sau multă grăsime corporală. Un semn de întrebare ar fi dimensiunea oaselor, și anume, de unde știi dacă ai oase și încheieturi groase, medii sau subțiri.

Iar pentru a răspunde la aceasta întrebare poți folosi următorul test simplu:

Pasul 1 – Prinde-ți încheietura unei mâini cu cealaltă mână înconjurând-o între degetul mare și degetul mijlociu al celeilalte mâini.

Pasul 2 – Dacă degetul mare si cel mijlociu nu se ating – structura osoasa mare (Endomorf); de-abia se ating – structura osoasă medie (Mezomorf); se suprapun – structura osoasă mică (Ectomorf).

Răspunzând la aceste întrebări iți poți da seama cu suficientă precizie în ce direcție te înclini. Cu cât ai mai multe caracteristici corespunzătoare unui anumit tip somatic, cu atât te încadrezi mai mult în acea categorie. Iar în cazul în care ai caracteristici dominante de la două tipuri somatice, dacă vrei sa intri mai mult în detalii și să dai o etichetă mai precisă ai putea sa le spui pe amândouă.

Spre exemplu, dacă ai o structura osoasă medie, cu umerii mai lați decât șoldurile, dar ai o burtă foarte mare te-ai putea încadra la Mezo-Endomorf. Sau, când ești relativ inalt, cu stuctură osoasă mică, slab și cu puțini mușchi esti Ectomorf. Dar, după luni și ani de antrenament inteligent cand ai deja mult mai multi mușchi, un trunchi puternic și umerii îți par deja mult mai lați decât talia, esti Mezomorf. Iar între aceste două puncte ai fi putut fi categorizat ca Ecto-Mezomorf și apoi ca Mezo-Ectomorf.

Ce e si ce NU e un tip somatic

Un tip somatic, fie ca e vorba de endomorf, ectomorf sau mezomorf, e doar o metodă foarte generală de a eticheta și a categoriza oamenii.

Un om înalt și slab, cu mâinile și picioarele lungi și încheieturile subțiri, de obicei cu putină grăsime corporala e numit ectomorf. Un om solid, cu talia largă și structura osoasă mare, e categorizat ca fiind endomorf. Iar un om “mediu” fără prea multa grăsime, cu umerii mai lați și talia mai îngustă e etichetat mezomorf.

Este foarte important de știut și reținut în același timp ca a fi ectomorf sau a fi endomorf NU e o sentință, NU e o limită și NU e un destin.

La fel cum pe timp de foamete un endomorf poate ajunge la caracteristicile unui ectomorf, si la fel cum pe măsura ce înaintează în vasta un mezomorf își pierde din masa musculara sau se îngrașă poate ajunge fie ca un endomorf fie ca un ectomorf – la fel oricine poate sa își schimbe eticheta și categoria în care se încadrează prin antrenament și nutriție inteligentă.

Dar cel mai important lucru este ca a fi un anumit tip somatic nu e o scuză. NU ești gras pentru ca ești Endomorf, la fel cum NU ești slab pentru ca ești ectomorf.

Sigur că exista factori pe care nu ii poți schimba – precum lungimea și grosimea oaselor, punctele de inserție a tendoanelor, etc. Dar în afara de acestea, tipul tău somatic nu zice nimic despre viitorul tău – doar dacă nu înțelegi cu adevărat ce înseamnă și îl folosești ca o scuza pentru a nu te ridica de pe canapea si a depune efortul necesar pentru obținerea corpului pe care il dorești cu adevărat.

Antrenamentul și nutriția în funcție de tipul somatic

Alimentația și programul de antrenament diferă de la un tip somatic la altul în special datorită obiectivelor diferite.

Pentru a avea un corp atrăgător, comparabil cu cel al modelelor din reviste, un endomorf trebuie în primul rand să scape de excesul de grăsime corporală – trebuie să se concentreze pe antrenamente de slăbire care păstrează masa musculară (NU alergat, înot, cardio sau alte forme de antrenament aerobic) și sa își bazeze nutriția pe proteine complete, multe legume, și grăsimi sănătoase, renunțând la o mare parte din carbohidrați.

Pe când, pentru a avea un corp atrăgător, comparabil cu cel al modelelor din reviste, un ectomorf (neavând grija grăsimii corporale) trebuie sa își dezvolte multa masa musculara – trebuie sa înceapă cu antrenarea întregului corp de 3 ori pe săptămână, să se concentreze pe intensitatea și nu pe volumul antrenamentului și sa se forțeze sa mănânce mult și foarte mult, în special după antrenament.

Iar un mezomorf poate avea nevoie de cate un pic din ambele pentru a ajunge la un aspect mai sculptat și mai impresionant.

În orice caz, cel mai important lucru de reținut este că principiile creșterii în masa musculara și regulile ce guvernează arderea grăsimilor sunt aceleași fie ca ești ectomorf, mezomorf sau endomorf.

Diferența majoră între cele 3 tipuri somatice este asa numita “predispoziție” (parțial genetica, parțial dobândită), care determină strictețea cu care trebuie sa aderi la aceste principii.

Cu alte cuvinte, să zicem că o persoană cu o predispoziție pentru îngrășare dorește să crească în masa musculară. În acest caz, ea trebuie sa fie mult mai atentă la nutriție decât un ectomorf pur, care, în dorința de a crește în masa musculară poate să mănânce foarte mult și nu neapărat “curat” fără a își face griji de îngrășare.

Sau, pe de alta parte, un ectomorf care dorește să crească în masa musculară trebuie să urmeze mult mai îndeaproape principiile de antrenament, decât un mezomorf care are o “predispoziție” pentru dezvoltarea musculară. La fel cum orice doritor de masă musculară în mod natural trebuie să se antreneze și să se alimenteze mult mai inteligent decât o persoană care folosește steroizi și obține rezultate în ciuda antrenamentului pe care îl face.

Vestea bună e că prin formarea unor obiceiuri în care te antrenezi inteligent și mănânci corect iți poți schimba destul de radical aceasta predispoziție. Iar, atâta timp cât nu renunți, nu ai cum sa nu ajungi la un aspect fizic de invidiat, fie că în momentul de față ești ectomorf, endomorf sau mezomorf.

Sper ca articolul să vă fie folositor și să vă motiveze în a va exploata calitățile somatice, indiferent de natura acestora.

Leave a Comment

Name*

Email* (never published)

Website

Contactează-l pe Alex Roșu ca să vezi cum te poate ajuta

Inchirieri Corturi Inchirieri corturi evenimente Corturi Evenimente